Follower Cantik dan Kacak:

Tinggalkan Jejak:

Klik untuk menangi hadiah korang

ads ads ads ads ads ads ads

Tuesday, July 9, 2013

Lawatan Sambil Belajar ke Balai Seni Visual Negara (BSVN) Part I

 Assalamualaikum dan hi,


sapa pernah pergi ke BSVN, KL?? Selama tinggal dekat KL, ini first time pergi BSVN. Bila tanya dekat mana pon failed nk jawab. Rupa-rupanya sebelah Istana Budaya je pon. Kalau pergi sensorang confirm laa sesat.





Kaunter hadapan sebelum masuk ke Galeri Potret Negera




Galeri Potret Negara



Selalunya kalau lawatan sambil belajar bagi budak tadika mesti Zoo Negara kan.




Gambar dari abg google



Naik sekolah rendah kena up sikit, pergi pulak Petrosains . Boleh mendalami ilmu sains kononnya. Padahal banyak main je ni. Parent pulak time tu ugut acah-acah, kalau belajar rajin-rajin dapat la pergi sana. Kita pon janji la nak belajar bersungguh-sungguh semata-mata nak pergi rombongan. Kalau tak janji mana boleh pergi ye tak? Melepas la duit sponser PAMA.Hahaha...




Gambar dari abg google


Lepas tu time sekolah menengah budget nak pergi bercuti. Ala-ala santai gitu.. Konon nak pergi Melaka, sebab nak relate dengan subjek sejarah. Tak pon nak pergi Penang atau Perak. Ada lagi tempat sejarah, dekat Bukit Kepong, Johor. Lastly tak pergi memana. Tengok dalam Youtube ala-ala panggung wayang.




Gambar dari abg google




Rombongan kali ni bukan kosong je. Mesti la relate dengan subjek yang Zaza amik. Subjek yang dimaksudkan Digital Image Editing (DIE). Lecturer Madam Myzan nak kitaorang tengak cara pelukis ni main dengan color, cara olah bagi sesuatu lukisan. Boleh jadi juga sorang pelukis tu ada trademark dorang sendiri. Means kalau kita tengok lukisan tu kita dapat tahu sapa pelukis tersebut.


Bila korang masuk je ikut escalator, pintu sebelah kiri terus nampak lukisan ni. Lukisan ni gantung dekat dinding kiri korang. Ini hasil lukisan Ibrahim Hussien. Honestly Zaza tak berapa faham dengan meaning lukisan ni. Tapi dari segi color tu dapat nampak contrast dari cerah ke gelap untuk satu color.




Lukisan ni sangat besar, tinggi zaza pon tak lepas.



Texture lukisan kasar, korang boleh rasa line-line yang ada.



Hasil lukisan oleh Ibrahim Hussien






See! besar kan lukisan ni. 




Tempat yang kami memula jejak adalah Penglipurlara.




Pintu depan Penglipurlara



Panjang lebar sangat, tak larat nk baca.




Pengenalan Penglipurlara




Perkara yang dilarang. 
Tapi yang tangkap gambar tu buat jugak :P




Buku-buku ni simpan dalam bekas yang bercermin. Agaknye tak nak bagi pelawat datang belek-belek buku ni kot. Kang koyak lain pulak ceritanya kan.






Koleksi buku dari Mohd Zahambri Nizar
Taman Pustaka




Ok, yang ni pulak beberapa ukiran yang dijadikan pameran dekat tengah bilik penglipurlara, ummm panggil ukiran ke ehh? Hantam sajalah.




































Masuk ja pintu gerbang Penglipurlara terus ada cerita katun zaman 90' an. Budak-budak zaman dulu-dulu tau la.. Sesampai je sana terus duduk tengok katun tu. Serius memang rasa cam bebudak balik kot.Teringat lagi masa Zaza balik tadika je mesti duduk dulu depan tv tgk crita Sang Kancil dan buaya. Sekarang mana la main cerita nasihat camtu. Dorang kenal Upin Ipin, Spongebob, Boboboi, tak pon Wonderpet.


Antara cerita yang ditayangkan




Sang kancil, kerbau dan buaya



Gagak yang bijak




Arnab yang sombong





Budi baik dibalas baik




Hikayat sang kancil dan buaya



Tempat seterusnya ABSURD(C)ITY. Ala-ala modern sikit dari sebelum ni. Dalam ni banyak lukisan yang menarik, pelik dan kelakar pon ada.  Ada yang sangat fine art sampai tak boleh nak relate lukisan dengan tajuk yang dorang cipta.



pintu masuk absurdcity









Yang ni pulak hasil kerja Khairul Azmir (Meme). Patung-patung ni letak dekat dalam cermin. So tak boleh nak sentuh texture tu. Agaknya buat dari tanah liat kot. Tak pon plasticine. Kira cool jugak la hasil kerja mamat ni. Patung tu dah la kecik, confirm leceh nak buat.That why boleh duduk dalam galeri ni.











Ok, tak larat dah nak tulis. Tunggu Part II pulak ye. Adios :)




















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...